El Salvador og Mexico, Chiapas

Flinke naboer i Puesta del Sol

Efter vores spændende oplevelser i Granada er vi tilbage i Marinaen i Puesta del Sol, Nicaragua. Her kommer vi i kontakt med vores nabo båd, Saltydog. Et amerikansk par som er på vej til Caribien sammen med deres puddelhund Vivi. Vi nævner for dem at de bør se nærmere på Panama områderne, Coiba, Las Perlas øgrupperne på Stillehavssiden og Bocas del Tore og San Blas øerne på den Caribiske side. De får vores Cruising Panama bog, og efter at have læst den bliver de så begejstret, at de ændrer deres liv, som de fortæller os. Planen var at lave en hurtig tur til Caribien for at kunne nyde at sejle rundt derude, nu hvor de var gået på pension. Men efter at have læst i cruising guiden om Panama og hørt vores beretninger har de ændret deres planer og skruer tempoet ned. De har besluttet at se Coiba øerne og Las Perlas samt San Blas øerne, og de glæder sig meget til deres oplevelser. De var utrolig rare at snakke med og vi fik også et par fif med på vejen i forhold til de gode anker- og marinaer i Mexico, som vi bør besøge. Det er skønt at mødes med andre sejlere og udveksle informationer og sejlererfaringer. Vi møder dem måske igen i Californien, da de skal et smut hjem til sommer samtidig med at vi forlader USA i juni.

Isabel og Natasja legede meget med deres hund Vivi. De fik lov at gå med den i snor over til stranden samt håndfodre den. De hyggede sig rigtig meget. Hunden var ikke vant til børn, men den var rigtig sød ved pigerne, og jeg tror den nød deres selskab og lege. Så den lærte også at omgås børn en smule.

Natsejlads til El Salvador

Sejlturen til El Salvador gik fint. Vi havde en “bide-vind” indtil vinden døde ud i løbet af aftenen. Så måtte vi have gang i motoren. Tidligt om morgenen ved 2-tiden kom der en svag vind agten for tværs og motoren blev slukket og vi sejlede omkring 4 knob for fulde sejl. Efter 2 timer måtte vi dog tænde for motoren igen, da vi ellers ikke kunne nå at være fremme til kl. 7 om morgenen, hvor vi skulle mødes med en pilot, som skulle hjælpe os ind mellem revene og op ad kanalen i flodens udmunding.

Vi nåede frem i tide men der var ingen pilotbåd. Så vi kaldte flere gange over VHF’en men intet svar. 1,5 time senere var der svar, at de ville sende en panga båd ud til os. Så vi ventede endnu en time og så kunne vi begynde vores spændende

indsejling. Der var masser af rev både på den ene og anden side, og bølgerne væltede ind og brækkede over. Men ikke noget der kom til at genere os. Vi styrede spændte men trygt efter vores panga båd som var en lille åben motorbåd med påhængsmotor. Alt gik fint, der var masser af dybde som var vores største bekymring.

Barillas Marina

Barillas Marina i El Salvador ligger ca. 2 timers sejlads i modstrøm oppe ad floden Bahia de Jiquilisco. Det er et stort delta område med små landsbyer langs de mangrove bevoksede flodbreder. Her er et utroligt dyreliv med masser af fugle, nogle krokodiller (vi så en på 2,5 meter i morges) og selvfølgelig også myg og knots. Trods insekterne er her meget roligt og hyggeligt. Vi oplever en utrolig venlighed og åbenhed for at hjælpe os til at se noget i landet og ønske om at vi skal have en god oplevelse under vores korte ophold i El Salvador.

Vi får bl.a. en køretur hen til en cacaofarm. Alt bliver forklaret på spansk, men vi tror vi forstår en del af det de siger efter at prøve at gentage med vores få spanske gloser. Interessant og igen rare mennesker. Så bliver vi kørt over for at se aber, en flok på 30 edderkopaber springer rundt i træerne. De bliver fodret med lækkerrier – bananer, selvom vi ved at deres normale kost er blade og andre vilde frugter.

Vi kommer også et smut til Usulutan byen for at handle ind. El Salvadors femte største by, som er en stor handelsby. Joachim finder langt om længe et oliefilter efter at have prøvet 5 forskellige forretninger i byen. Handlen foregår på gaden i små boder lavet af hvad man nu kan finde af plastik og parasoller. Alt bliver solgt her.

Vi køber ind i et supermarked, selvom boderne nu ser meget interessante ud. Vi har ikke meget tid for vi skal køre med tilbage igen.

San Salvador

Vi planlægger en heldagstur ind til hovedstaden San Salvador. Vi har fået privatchauffør. Turen ind til hovedstaden ligner en natur og befolkning som på mange måder minder om Nicaragua. De samme skure bygget af hvad man nu lige har tilgængeligt. Dog en anelse mere fattigt end Nicaragua. Det ser vi også da vi kommer ind til San Salvador.

I hovedstaden er planen at se den store kendte katedral, et national palace og teater samt et museum. Katedralen inde på den lille plads midt i centrum var flot. Der var en stor krypt under selve kirken, hvor en kendt præst lå begravet. Krypten var så stor at man kunne holde en hel gudstjeneste.

Herefter besøgte vi Det Nationale Palace. De viste sig at alt stod på spansk selvom vi havde fået fortalt at der var lidt på engelsk. Det var der faktisk også, men meget lidt og det meste handlede om de ombygninger det nationale palace havde gennemgået pga. jordskælv. Vores konlusion var at staten ikke har haft nok penge til at sætte bygningen i stand. Den var ikke så restaureret som mange andre nationale bygninger har været i mellemamerika. Bygningen blev dels brugt af ministeriet men også til modtagelse af udenlandske regenter eller lign.

Det vi også kunne udlede af den engelske oversættelse var at der foruden jordskælv har været meget borgerkrig i landet samt at man i mellemamerika har været utrolig dygtig til at skabe diverse håndværk, som skåle, vævning, tasker, malede pyntegenstande, og træ redskaber. Man havde inddelt El Salvador i forskellige regioner som havde udarbejdet forskellige håndværk.

Der har også været indianer byer. Helt præcist hvor mange og hvorhenne havde vi svært ved at udrede idet denne information stod på spansk. Umiddelbart kender vi ikke til nogle ruin seværdigheder eller templer som er turistattraktioner. Men det kan måske være man ikke har fundet dem endnu.

Ovenstående information kom fra vores besøg på det nationale arkæologiske museum. Det stod desværre på spansk det meste igen, men det var alligevel interessant at opleve byen og noget af dens histore. Jordskælv har desværre været meget ødelæggende for byens og landets muligheder for at bevare oprindelige bygninger og historiske data og genstande.

I hovedstaden var der også en del gadeboder som solgte alt fra toiletruller til batterier og madvarer.

Før hjemturen kørte vi forbi et suvenir marked. Her kunne vi se alt det håndarbejde de lavede. Det var flot men lidt for turistet til os.

Sejlturen mod Mexico

Vi sejlede afsted til Mexico efter frokost. Så ville vi efter vores beregninger være fremme tre nætter senere ved daggry.

Vi havde overvejet at lave et enkelt stop i Guatemala for at gøre sejlturen kortere, men besluttede at droppe det, da det koster en bondegård at ind- og uddeklarere.

Turen gik fint bortset fra at vi de sidste to nætter havde nogle voldsomme tordenskyer tæt på os. Jeg må jo erkende at det ikke føles så trygt at sejle, når man kan se tordenvejr flere steder midt om natten. Så den anden aften med tordenvejr valgte jeg at tage sovevagten mens tordenvejret buldrede løs. Da jeg skulle have vagt havde tordenvejret forduftet, og jeg havde en rolig vagt for motor som det jo plejer at være om natten.

Vi ankom til Mexico – Marina Chiapas torsdag morgen kl. 9.

Indlandstur I Mexico

Efter at have fået købt mad ind, inddeklareret og slappet af besluttede vi at tage en indlandstur for at vise pigerne nogle maya-ruiner. Vi skulle alligevel vente på godt vejr og der ville gå mindst 6 dage før vi kunne komme videre. Så for at benytte tiden fornuftigt på dette meget øde sted arrenagerede vi en lang bustur til San Cristobal og Palenque.

Først bus fra Tapachula til San Cristobal. Derefter videre til Palenque. Her havde vi en dag med guide i Palenque ruinerne. Nogle meget flotte og velbevarede ruiner (også rekonstrurerede ruiner). Mange af ruinerne i Mexico har været dækket til af jungle. dvs. når man endelig finder et område med ruiner kan det være svært at se ruinerne for bare træer. Men disse ruiner så ud til at være velbevaret.

Til Joachim og min overraskelse fandt vi ud af, at der var mange flere ruiner end de primære 10 templer. I 2002 havde Joachim og jeg haft en tur til Mexico for at se disse templer. Nu var der kommet en udvidelse, siden vi var der sidst. Der var et kort med flere måske 100 mindre bygninger som ikke var gravet helt ud endnu. Det var også kun rester af mure man havde fundet. Men det interessante var at man havde fundet flere bygninger siden vi sidst var der. Spørgsmålet er så om der er endnu flere bygninger eller samfund af ruiner som ikke er fundet endnu andre steder i Mexico eller Mellemamerika. Det er der jo nok!

Pigerne synes det var sjovt at klatre op og ned af templerne, og fik da en god motion i varmen. Vores guide fortalte os mange interessante ting selvom man godt engang imellem kan spørge sig selv, hvormeget der egentlig er rigtig af alt det han fortæller. Vi fik en ordentligt omgang troperegn ved frokosttid, så vi måtte søge ly og til sidst tage hjem fordi regnen bare fortsatte.

Vi vendte tilbage til byen med vores hotel og fik noget at spise drivvåde og halvkolde. Vi fik varmet os under lagnet på hotellet og slappet af før næste dags oplevelse.

Onsdag morgen havde vi arrangeret en bustur til Yaxtchilan Maya ruiner og Bonampak ruinerne, som ligger tæt på grænsen til Guatemala. Det blev en meget lang tur med meget buskørsel over bump og hop. Så vi var godt trætte om aftenen. Men dagen var spændende da vi skulle med en lille meget smal motordrevet træbåd op af floden til Yaxtchilan ruinerne. Os som er vant til at sejle syntes pludselig at denne båd var meget smal og da den blev styret af en dreng på under 20 år blev man noget mistroisk om vi kom tørre frem. Der var også en del strøm i floden som kunne gøre det lidt svært at styre. Men vi kom selvfølgelig tørre frem, og vi havde en fin oplevelse i denne ruinby med kig over til Guatemalas land på den anden side af floden.

Bonampak ruinerne var også meget flotte idet nogle af de gamle vægmalerier var bevaret med de oprindelige farver. Mor Christine blev pludselig en anelse højdeskræk af at kravle op af trapperne med de tynde trin som førte op til templerne på toppen. Pigerne kravlede jo som aber op uden tanke om at kunne falde ned. De var jo meget stejle. Men vi nåede da alle op og ned uden styrt.

Også her viste det sig, at der er ruiner som ikke er blevet gravet frem endnu. Det ligger stadigvæk skjult under den tætte jungleskov.

Vi tog bussen tilbage til San Cristobal og oplevede stemning og de flotte templer og et museum. En hyggelig by, men meget mere turistet og istandsat end vi sidst så den i 2002.

Fredag morgen, efter fem dages indlandstur, var vi tilbage i marinaen mættet med oplevelser om indianer, templer, jungler og buskørsel. Man skal ikke undervurdere afstandene i Mexico, selvom det er nogle meget rene og behagelige busser at køre i…

Posted in Atlanterhavet
6 comments on “El Salvador og Mexico, Chiapas
 1. Jesper says:

  Tak for endnu en spændene beretning. Skønt med Mexico, det bringer minerne tilbage netop fra San Christobal de Las Casas og Palenque, interessante steder.
  God. Ind videre frem – masser af Påskehilsner fra Skævinge og omegn

 2. elisabeth says:

  Kæe alle 4
  Hold da op en masse oplevelser I har – så spændende for store og små. Man bliver helt forpustet af alle de fantastiske ting, I får at se derude. Fortsat god vind.
  Masser af kærlige hilsener og GOD PÅSKE – fra Svend Erik og Elisabeth

 3. inge Worziger says:

  Hej alle 4.
  Dejligt at høre om jeres fantastiske oplevelser i mellemamerika og Mexico. I får virkelig set utrolig meget synes jeg. Også hyggeligt at tale med jer, og læse jeres sidste artikel i aprilnummeret af Bådnyt. Det er en fantastisk flot opsat artikel og god læsning. Dejligt! Rigtig god påske til jer og fortsat god vind.
  Knus
  Inge/mor/farmor

 4. Birgitte Garde says:

  Kære alle 4
  Utroligt, hvad I få oplevet – meget spændende at læse!
  Kærlige hilsener fra Birgitte
  fra et Danmark, hvor foråret er ved at pible frem.

  • sy-vela.dk says:

   Kære Birgitte

   Tusind tak for alle dine hilsner. Det har været dejligt at få hilsner når man sad og længtes hjem. Også godt at følge lidt med i hvad i laver derhjemme. Vi glæder os til at se dig.

   Kh og på gensyn

   Christine plus resten af besætning

 5. Henik Lethenborg says:

  Hej med jer.

  Endnu en dejlig beretning fra Mellemamerika, og sikke fantastiske oplevelser i får jer. Lyder som om at alt er vel, hvilket glæder mig.
  De Bedste Hilsner
  Henrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>