Atlanterhavet – 2. del

”Land i sigte…!!!” næsten råber farfar, Steen, under sin morgenvagt. Han er lidt rund på gulvet for den ø han ser i horisonten ligger ikke på vores kurs men kl. 9 i forhold til bådens kurs. Han må ned og se på søkortet, for der må være noget galt.

Isabel er vågnet og ser med på IPAD’en og tjekker også computerens søkort. Han kravler op i cockpittet igen for lige at tjekke om vi har den rigtige kurs. Hvilken ø er det han kan se 90 grader til bagbord side? Det vare lidt tid inden det går op for ham, at der ligger en anden større ø lige fremme – lidt skjult i skyerne.

Så går han i gang med at identificere øerne og finder frem til, at den første ø han så må være Sãu Nicolau (ca. 1300 meter høj). Øen lige fremme er Santo Antãu, den er 1900 meter høj. Den havn vi skal til ligger på naboøen St. Vincent. Den er ikke synlig endnu da den kun er knap 800 meter høj. Der er nu ro på igen, vi sejler den rigtige retning.  Jeg vågner op efter 2 timers søvn til æg og kaffe. Motoren kører sine 5,5 kn i timen, der er vindstille og bølgerne så lave, at vi næsten ikke mærker dem.

Vores første mål uden for Europa er i sigte. Vulkanøerne Cape Verde er selvstændigt, med ca. 570.000 indbyggere. Landet blev selvstændigt i 1975 efter at have været en portugisisk koloni. 70% af befolkningen er under 30 år. Går vi i gaderne i byen Mindelo ser vi meget få gamle mennesker. Sproget er Kriolu (vestafrikansk). Portugisisk er landets officielle sprog. Men engelsk og fransk bliver der snakket mest når vi udlændinge dukker op.

Efter 7 døgn på søen bliver det skønt at få fast grund under fødderne igen. Det har været en rigtig dejlig sejltur. Selvstyrren har været tændt 90% af tiden, vagtplanen mellem os tre voksne har kørt fint (3 timers vagt og 6 timers fri), vind og vejr har været godt og pigerne har også hygget sig. Alt i alt har det været en god oplevelse for alle.

Forberedelserne

Vi forlod De Kanariske Øer mandag d. 19. november ved middagstid. Dagene op til afrejsen havde været travle. Efter vores besøg på Tenerife sejlede vi til sydspidsen af Gran Canaria og lå et par dage i Puerto Rico. Her ønskede vi god vind til bådene Cassiopeia og Bliss som drog af sted til Cape Verde. Derefter tøffede vi over til havnen Mogán. Meget hyggelig havn, en del turistet, men afslappet. Her lå vi indtil vi var klar til vores tur til Cape Verde øerne. Det var travle dage, desværre intet internet, og dårlig forbindelse når man endelig fandt en gratis WIFI cafe. En dag lejede vi en bil, så vi kunne hente farfar, Steen, i lufthaven og købe stort ind til vores sejltur. Båden kom en tur på land, hvor vi fik skiftet en gummiring ved propellen, Blackjack. Vi nåede sørme også at få malet bunden på båden med hjælp fra Isabel og Natasja. Jan, en hjælpsom dansker ordnede en rustplet for os på kølen.

Dagen efter fejrede vi Natasja’s 7 års fødselsdag. Hun havde glædet sig helt vildt. Vi spiste en dejlig morgenmad, Natasja fik gaver og om eftermiddagen tog vi bussen til nabobugten for at spille minigolf efter Natasja’s ønske. Aftensmaden stod på risengrød. Da den sidste mundfuld var slugt gik Natasja omkuld. Hun nød virkelig sin dag i fulde drag.

En mindre hyggelig opdagelse på Natasja’s fødselsdag var fundet af en levende kakerlak om bord på vores båd. Vi fik den dog lynhurtigt fanget og smidt i havet. Så gik den vilde rengørringsjagt i køkkenet. Der blev vasket og skuret, for har man først en – kan det hurtigt blive til 2 eller mange flere.

Før afrejsen nåede vi også lige et besøg hos doktoren. Isabel havde fået halsbetændelse. Natasja kom med, da hun havde lidt symptomer på det samme. Men hun gik fri, dog påpegede lægen at hun havde lidt blærebetændelse. Så drikke rigeligt og ikke bade i svømmebassin. Det var godt vi fik det tjekket og ikke kom af sted med 2 syge børn.

Imens havde Joachim og Steen ligget vandret med hovedet i motorrummet for at få skiftet oliefilter og brandstoffilter. Derefter skulle det tjekkes at der ikke var luft i systemet og det drillede en del så igen var vores hjælpsomme dansker, Jan, klar til at give en hånd med. Den sidste dag inden afrejsen fik vi ryddet op i båden, lagt dåser, vand og mad rundt omkring i båden diverse steder og noteret os hvor vi lagde de forskellige ting så vi kunne finde det igen uden at lede hele båden igennem for at finde en dåse leverpostej. Vores hjælpsomme dansker, Jan, gav os en tube ”gå væk kakerlak” eller ”dø – kakerlak”. Meget betænksomt. Vi fik også lige købt 2 pakker rotte fælder. Flere både har haft besøg af rotter. Vi ønskede ikke at bruge vores tid på havet med at fange rotter i båden, så ”just in case”. Christine forberedte også lige de sædvanlige madretter så det ville blive nemt at lave aftensmad på turen. Så var vi også klar til afgang.

Søndag aften gik vi ud og spiste en dejlig middag. Vi havde 7 spændende dage foran os ude på havet, så vi synes vi havde fortjent at spise ude denne aften.

Så afsted mod Cape Verde

Dagen kom og vi fyldte vand og diesel på så det var ved at flyde over. Vi lagde fra og den hjælpsomme dansker, Jan, ønskede os god vind på rejsen og havnekontoret gav også trut fra sig da vi sejlede ud af havnen. Det blev med maner, vi kom af sted kurs 222 grader sydpå.

Som nævnt ovenfor havde vi en rigtig god sejltur til Cape Verde. Lige før vi nåede Mindelo havnen efter 7 døgn på havet fik vi bid. Det var nr. 3 fisk på turen. Det var faktisk Isabel der fangede den, dog kunne hun ikke trække den i ombord, da den var så tung. Joachim brugte mange kræfter på at få halet linen ind. Endelig stod vi med en 7 kg dorado fisk. Det var helt vildt. Den var 115 cm lang og gul med blå pletter. Klart den største dorado fisk vi har fanget indtil nu. Joachim er også ved at blive helt ferm til at rense, og filitere fisken. Så vi har de sidste 8 døgn fået fisk på menuen. Og jeg prøver at finde på nye måder at stege dem. De er rigtig gode smørstegte. Selv pigerne er begyndt at kunne lide denne variant. Men når der nu ikke bliver serveret andet end fisk hver aften, så bliver de jo også nød til at spise det. Vi troede ikke på det kunne lade sig gøre, men de har vænnet sig til det. Vi har også lagt dem i en marinade, hvilket også smager pragtfuldt, og næsten bedre. Dernæst har vi afprøvet en kokos/karry udgave hvilket også er skønt. Isabel var meget stolt af sin fisk. Nu må vi se om vi andre også kan fange ligeså store fisk.

Forberedelserne til turen over Atlanterhavet mod Caribien

I Mindelo havn har vi slappet af gjort rent og så småt begynder vi at klargøre alt tænkeligt til vores næste langturssejlads. Vi har planer om at sejle til Carribien i weekenden d. 1. eller 2. december. Turen tager mellem 16 og 20 dage regner vi med. Forhåbentlig når vi lige at komme i land og fejre jul. Julen vil vi gerne holde på Martinique. Der kan være håb om at få noget lækkert mad, da øen er under fransk styre.

Vi er spændte på den lange sejltur. Pigerne har et par kalendergaver der skal åbnes hver dag. Det ser de frem til. Julegaver har vi ikke fået købt endnu. Mon ikke vi kan finde noget på de franskejede øer. Julestemning er vi heller ikke kommet i. Vi har dog lidt forskelligt julepynt der skal klippes og klistres, så pigerne bliver beskæftiget på turen. Det bliver godt for dem. Det kan blive en lang tur og ”Cinema Vela” kan ikke køre i døgndrift pga. manglende batterikapacitet.

5 comments on “Atlanterhavet – 2. del
 1. Birgitte Garde says:

  Kære alle 5
  Spændende, at I er nået så langt, og herligt, at høre I har det så godt!
  Og så en forsinket fødselsdagshilsen til Natasja. Håber, du havde en fin dag!
  På lørdag skal jeg til lille førjul hos D og K. Det ved I nok allerede, og så må vi klare os uden Jer, men det går jo nok, når vi ved, I har en dejlig oplevelse ude i verden.
  Kærlige hilsener Birgitte

  • christine says:

   Kære Birgitte
   Tak for din besked. Tak for din lykønskning til Natasja. Det lyder hyggeligt, at du skal julehygge med min mor og far. Vi prøver også at komme lidt i julestemning på Atlanterhavet. Nu må vi se hvordan det bliver. Du må have en god jul.
   Tak for dine andre dejlige beskeder her på vores hjemmeside. De er læst men jeg har vist glemt at vende tilbage til dig. Det er rigtig rart at høre fra Jer derhjemme og følge lidt med i Jeres liv.
   Kærlig hilsen
   Christine

 2. Inge Worziger says:

  Kære alle 5.
  Hvor er det dejligt at læse om jeres liv ombord, og hvor er I gode til at fortælle om det. Jeg nyder virkelig at læse jeres forskellige rejsebeskrivelser, både farfars, din Christine og så opdagede jeg pludselig, at Isabel også har skrevet og fortalt om jeres tur. Det er jo lige før, jeg ville ønske jeg var med . . . og dog! Det er lidt for længe uden “land i sigte” for mig.
  Man kan virkelig mærke, at I alle 5 nyder det liv, og selv om jeg savner jeg ubeskriveligt, så er det dejligt at høre, at I har det så skønt.
  Jeg håber, at turen til Caribien bliver lige så dejlig en oplevelse som den til Cap Verde øerne. Så fortsat god vind!
  Stort knus til jer allesammen fra
  Inge/mor/farmor

 3. Kristian Garde says:

  Kære alle fem,

  Tusind tak for alle de dejlige beretninger om jeres oplevelser. De er skønne at læse og vi føler næsten, vi er med på turen!
  Det er betryggende at vide, at I har gjort mange grundige forberedelser for at kunne gennemføre en sikker sejlads, nu I skal ud på en så lang tur.
  Vi vil gerne sende jer en sidste hilsen inden i lægger fra kaj og skal ud på det store ocean. Vi håber I må få en ligeså behagelig tur, som den I havde fra Gran Canaria til Cap verde og at I må holde humøret højt undervejs.
  Vi glæder os til at få de daglige positioner, så vi kan følge jeres sejlrute. Forhåbentlig får I en fin jævn vind, så I ikke skal sejle for meget med motor.
  Og så ser vi frem til at mødes med jer i Caribien, det bliver bare så dejligt at se jer alle igen :-))
  Kærlig hilsen
  Dorthe og Kristian/ mormor og morfar

 4. Henrik Lethenborg says:

  Hej Alle fire

  Hvor er det skønt at læse om jeres eventyr!
  Det lyder som om I har det godt og får en masse nye oplevelser hele tiden. Kan godt være lidt misundelig engang imellem og jeg får helt lyst til at smide det hele og gøre noget lignende :-)
  Men det bliver nok i mit næste liv!
  Her i Danmark er vinteren kommet og vi har sne og minus 7 grader om natten – meget smukt og godt for drengene som har været ude og kælke og haft sneboldkamp.
  Julen nærmer sig og jeg har drengene i år. Vi tager op til min mor og far i Skanderborg i juledagene.
  Jeg har været på et par gode jagter her i efteråret, bl.a. to weekender i Nordjylland, hvor jeg skød en buk og en ræv. Det er altid vældig hyggeligt med disse jagter, hvor det sociale er en stor del af det. Vi er nogle gamle fodboldkammerater som har holdt sammen de sidste 20 år og hvor jagten har taget over for fodbolden.
  Jeg var også en tur i Skjern Enge på jagt. Måske har i hørt om Skjern Ås genoprettelse. Det offentlige har ført Skjern Å tilbage i sin oprindelig form, dvs. væsentligt mere snoet. Det har betydet at store engarealer er oversvømmet og det betyder også et ganske overvældende antal ænder og gæs. Måden vi gik på jagt, var at iføre os vaders og gå 500 meter ud i de oversvømmede enge i vand til navlen. Herefter stod vi i 3,5 time og ventede på fugle. Jeg skød en and og en bekkasin, og naturoplevelsen var helt fantastisk med både sol og styrtende regn.

  Sidste weekend var jeg en tur i København for at besøg min fætter (som også er single). Tilfældigvis kom jeg til at sidde i toget med fire nye kollegaer fra Singapore som jeg havde undervist tidligere om fredagen på Lego. Det viste sig at være nogle meget søde mennesker, så jeg inviterede dem hjem til mig i onsdags til rådyrkølle, som de syntes var vældig spændende. Jeg havde drengene hos mig og vi hyggede os alle sammen og endte med at danse Gangnam Stile som i måske har hørt i radioen. Det var virkeligt underholdende at se Nicklas danse med to kinesere:-)

  Nå det var lidt nyt fra Danmark. Nu håber jeg at i får en dejlig tur hen over det fantastiske Atlanterhav og at i kommer vel frem til Caribien.

  God vind og god jul hvis vi ikke mailes ved inden da.

  De bedste hilsner

  Henrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>