Nevis, St. Kitt og Statia

Droppede Barbuda

Fra Jolly Habour på Antigua sejlede vi til Nevis. Vi havde planlagt at komme til Barbuda, som ligger lige nord for Antigua. Der skulle være meget smukt og afslappet, idet der ikke er så mange turister som besøger denne ø. Den ligger også lidt afsides. Den skal dog besøges i rimeligt vejr. Dvs. ikke for meget vind eller bølger ude fra Atlanterhavet. Så ligger man skidt for anker, og svært at komme i land med dingy’en, da der ingen mole er at gå ind til. Bølgerne mod land kan blive for store til at vi ville kunne sejle roligt ind til stranden uden at blive væltet omkuld af en bølge. Vi var uheldige for der var for meget vind til at sejle derop, mens vi havde muligheden. Vi ærgrer os over ikke komme til Barbuda, men måske når vi det en anden gang mens vi er her i Caribien.

Nevis

Efter 9 timers sejlads i fint vejr, lidt for motor mest for sejl, og med en regnbyge ind over os, nåede vi frem til Nevis. Vi fandt en bøje som vi fik bundet os fast til vest for øen, ud for øens ”hovedstad” Charlestown. Her lå vi rimelig roligt. En del dønninger, men ikke mere end det var til at holde ud, og bedre end på Barbados hvor vi holdt jul. Aftensmaden på Nevis stod på dagens fiskefangst, tun. (dagen efter spiste vi vores anden fangst en Albacore, som er i familie med tunen, men kan være giftig på disse kanter – det fandt vi dog først ud af en uge senere fra en lokal fisker, vi blev dog ikke dårlige af den heldigvis…!).

Nevis er en meget smuk ø. Øen har form som en mønt, men på midten af øen rejser der sig en vulkan på ca. 1200 meter. Der er næsten hele tiden skyer som dækker toppen af vulkanen. Øen er frodig og med nogle fine stejle strande. I perioden med slavehandel var øen dækket af plantager med sukkerrør. Her arbejdede slaverne, selv højt oppe på vulkanskråningen.

Vi havde læst, at der var vilde grøn-rygget aber på øen. Så vi planlagde en vandretur fra Peak Heaven Hill. Vi tog den lokale bus hen til Peak Heaven Hill, hvor der lå en lokal lille restaurant med en smuk udsigt over den sydlige del af øen. Der var også en stor legeplads med et legehus i et træ. Efter en frokost og leg på legepladsen vandrede vi af sted for at se aber.

Stien var bred og blev mere smal jo længere op og ind i regnskoven vi kom. Jo tættere stien blev des flere edderkoppespind skulle vi fjerne på vores vej ind mellem lianerne. Vi så ruiner fra gamle huse hvor slaverne boede, når de ikke arbejdede på sukkerplantager. En tjener på restauranten havde fortalt at hans bedsteforældre havde boet og arbejdet der, da de levede.

Vi gik og gik men så ingen aber. Stien blev så stejl og ufremkommelig at vi til sidst vendte om. Vi vendte tilbage til båden. Inden vi tog dingy’en ud til vores båd, fik vi en drink på en bar, sammen med 2 hollandske familier som sejlede rundt med 3 små piger hver, i alderen 1-8 år (det synes jeg er rimeligt imponerende – er glad for at vores piger har den alder de har, og selv kan klare mange ting selv). Det var fint for Natasja og Isabel at møde nogle andre børn. De legede på trampolinen, og opdagede pludselig at der sad en abe i baren. Den var så fanget og sad med snor i. Manden der passede aben, fortalte at den var meget sød og nysgerrig. Den hoppede straks op på mit mavebælte, og nappede en slikpind (som pigerne alligevel ikke kunne lide). Isabel og Natasja var meget begejstrede for at se en abe i virkeligheden selvom den var i fangeskab.

St. Kitt

St. Kitts og Nevis er selvstændige øer men har britiske traditioner. Og når man indklarerer får man en uges pas til at sejle rundt mellem de 2 øer. Efter et par dage, tog vi videre til St. Kitts og fandt en god bugt ”White House Bay”.

Der var en god vind, og efter en urolig nat, hvor vi fornemmede at ankeret ikke holdt, ville vi ligge os i havn i Basseterre ”hovedstaden” på St. Kitt. Vi manglede også vand og havde behov for nye madforsyninger. Havnen var fuld, så vi fik allernådigst lov til at købe noget vand, og løbe op i byen for at købe ind. De ventede 5 store charter katamaraner, så vi skulle flytte os, når de kom. Vi nåede vores vigtigste gøremål og måtte så finde et nyt ankersted. Lige udenfor havnen kunne man ligge, men der lå de og rullede/gyngede rigtig meget. Så vi søgte lidt tilbage til det ankersted vi kom fra. Der lå nogle andre strande, hvor man kunne ligge ud for. Vi fandt en lille bugt ”South Frigate Bay”, hvor der lå tre andre sejlbåde. Der fik vi lagt os godt beskyttet bag et mindre bjerg.

Stranden var god. Vi blev så de hvide mennesker iblandt alle de sorte. Stranden var fyldt med skolebørn, som morede sig og fyldte meget. Desværre smed de også affald overalt på stranden, primært chips poser. Vi prøvede at rydde lidt op efter dem. Sidst på dagen blev stranden fyldt med unge hvide studerende som spillede beach volly til høj musik fra 5 forskellige strandbarer. Om natten var der godt gang i den, alle strandbarerne spillede stadig højt musik. Vi kunne lytte til olietøndemusik, rock, pop og live musik på samme tid. En smule forvirrende og trættende.

De næste par dage blev der badet, surfet/padlet på body board og en smut-tur med lokal bus op til det nordlige St. Kitts, hvor der ligger et stort gammelt fort Brimestone Hill Fortress. (Unesco mærket)

Brimestone Hill Fortress, St. Kitt

Busturen med lokal bus var lidt af en oplevelse. Vi drønede af sted med høj Caribisk musik til og stoppede op når nye rejsende skulle med eller andre af. Alle kender næsten hinanden på sådan en ø. Så der var en liglig snak på halvt engelsk halvt lokal slang. Så vi forstod ikke alt hvad de sagde. Vi kunne være 16 store voksne i den lille van som kun tillod 12 pers.

Fra busstoppestedet gik vi så ca. 1 km op til fortet som ligger på toppen af et limstensbjerg. Pludselig mødte vi rigtig vilde aber, pigerne jublede. Det var en gruppe på ca. 5-8 stykker. De sad i træerne og kiggede på os. Det var ret vildt at se disse vilde grøn-rygget aber.

Fortet var også en fin oplevelse, der var lidt museum over det og historie vi kunne læse og lytte os til. Udsigten herfra var fantastisk, vi kunne se over til øen Statia, og ned til Nevis, hvor vi var kommet fra. Der havde boet et par tusinde på fortet. Flere var født der og døde også på fortet. St. Kitts ø, har som flere øer været erobret af europæere og generobreret af andre europæere. Holland, Frankrig og England har været hovedaktørerne i disse erobringer, frem og tilbage.

Customs og Immigrations

St. Kitts og Nevis er nu et selvstændigt land med Britiske traditioner. Antigua og de britiske jomfruøer tilhører nu UK. Statia og Saba er Hollandske øer. St. Barts, Guadeloupe og Martinique tilhører Frankrig. Bare for at give et par eksempler. Når vi så sejler rundt blandt disse fantastiske øer, skal man indklarere og møde op på ofte 3 forskellige kontorer, Customs, Immigrations og Port Control/National Park Control. Når man kommer til en ny ø og når man forlader den igen. Det er tidskrævende og koster penge. Men så har de også styr på alle os sejlgale mennesker. Man skal altid fortælle hvor man sejler hen, når man forlader en ø. Det kan virkelig give problemer, hvis man laver sine rejseplaner om undervejs. Vi har også hørt, at man ikke skal tro man kan ud deklarere en dag og først sejle 2 dage senere. Det skal ske inden 24 timer fra ud deklarering. Man bliver også tjekket på den nye ø, om hvor længe man har været undervejs, dvs. om man har rejst indenfor den aftalte tidsperiode. Det lyder temmelig besværligt. Det er det også. Men er man først inde i rutinerne, så kender man faldgrupperne og undgår dem på en eller anden måde.

Statia

Nu ligger vi så ud for Statia som er Hollandsk. En mindre turistet lille ø med en by og 8.000 beboere. Øen har og er stadigvæk et centrum for store cargo/containerskibe som vi også kalder dem. Øen har store olietanke og en kæmpe mole kun for disse cargo skibe. De ligger konstant 5-10 store skibe for anker og venter på deres tur til at komme hen til broen. Vi ligger ret uroligt pga. strømforhold, eller bølger fra de mange transport både som sejler besætningen fra cargo bådene frem og tilbage mellem de store skibe og øen. Vejret er dejligt, solskin 26 grader og omkring 6-8 m/s vind.

Øen er toldfri, så der fyldes op i barskabet.

Vi havde glædet os til at komme til denne ø, fordi der skulle være et spændende dyrerige under vandet bl.a. masser af rokker og hajer. Vi har så endnu ikke set nogle, selv ikke på det dyk Joachim tog her i eftermiddags. Til gengæld har vi langt ude i horisonten set hvaler, er vi ret sikre på. Joachim troede ikke rigtig på det først, at det kunne være hvaler. Men i dykkerforretningen fortalte de at de havde hørt hvalernes sang for nylig. Så derfor er vi ret sikre på at de må være hvaler Joachim så til morgen. Et kæmpe spring og plask fra noget stort langt væk. Det er netop i denne periode, at hvalerne kommer på disse kanter.

Øen er fuld af geder og firben. Nogle papegøjer har vi også set. De flyver frit rundt på øen, men de er ført hertil og passes af private beboere.

I går var vi på en god lang vandretur op til vulkanens kant. En tur med masser af firben, gummitræer, høns, eremitkrabber, rotter og en enkelt ufarlig slange. Fra vulkankanten kunne vi se ned i krateret på vulkanen som var helt vokset til med træer. Det var godt at få rørt sig. Trætheden meldte sig da vi kom tilbage på båden igen.

I morgen skal vi videre til St. Barts, endnu et toldfrit land. Med masser af kæmpe yachter og gode badestrande. Indenfor den næste uges tid er vi på St. Martin. Vi dropper øen Saba for denne gang.

5 comments on “Nevis, St. Kitt og Statia
 1. Jesper says:

  En hilsen til søens folk:-)
  Det lader til at Caribien umiddelbart er større end men tror, og får da bevæget jer fra det ene spændende område til det andet, cool.
  Tak for en spændene beretning, og i ser ud til at klare strabadsere med toldklareringen rundt omkring. Godt i ikke kan sejle til Swaziland!! – så skulle i se et cirkus!
  Vi har booket fly til Malaysia til november, men i er nok ikke nået så langt på det tidspunkt.
  Solen skinner det blæser op til 12 s.m og er 2 gr. , det er forår!

 2. Kevin says:

  Hej Isabel og familie
  Det er rigtig spændende at læse om Jeres eventyr. Jeg ville ønske det også var mig der var ude og rejse, i dejligt vejr og spændende oplevelser. Her i Danmark er det stadig koldt, men foråret er på vej.I skolen går det fint. Vi har travlt med at øve til National matematik test. Vi har lige haft om oldtiden, det var meget spændende og vi var på Gl. Holtegaard og se “Vedbæk fundene” fra stenalderen.
  Slut for nu. Fortsat god rejse!
  Mange hilsner
  Kevin 3.B

 3. elisabeth haase says:

  kære alle fire
  Tak for endnu en dejlig levende beretning fra livet ombord og i land derude. Fint at I har billederne med inde i teksten; det er hyggeligt med billeder og tekst sammen.
  Alt vel her, har lige haft en pragtfuld tur til Bali og Singapore i 3 uger.
  Masser af kærlige hilsener fra Svend Erik og Elisabeth

 4. inge Worziger says:

  Hej med jer.
  Dejligt at læse jeres beretninger om de mange forskellige øer I besøger. Sikke nogle oplevelser I får på jeres vej. Også dejligt at tale med jer engang imellem. Hav det fortsat godt.
  Knus
  Inge/mor/farmor

 5. Helle Texel says:

  Hej alle fire

  Det lyder til at I nyder livet og får en masse spændende oplevelser. Dejligt at læse om og dejligt at se billederne og se hvor glade og afslappede i ser ud. Caribbean style :-)
  Jeg tænker meget på jer og sender varme hilsner fra et ellers koldt Danmark, hvor frosten ikke rigtig vil slippe sit tag her sidst i marts.

  Stort knus til jer allesammen

  Helle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>